Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ciddi hastalıkların da riski yükseldi. Sivas’ta 8, Kayseri’de ise 4 kişinin ölümüne yol açan kene vakaları, vatandaşlarda tedirginlik yarattı. BHT Clinic İstanbul Tema Hastanesi’nden Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Cengiz Uzun, kene vakalarındaki artışın ardından önemli uyarılarda bulundu. Dr. Uzun, kene türlerine bağlı olarak KKKA’nın sadece bazı türlerden bulaştığını belirtti. Hyalomma türüne ait kenelerin KKKA’ya neden olduğunu söyleyen Uzun, dünya genelindeki ölüm oranının %10-30 arası olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın %5 olduğunu açıkladı. KKKA’nın Türkiye’de yaklaşık 20 yıldır görüldüğünü belirten Uzun, ekolojik dengenin değişmesi ve ormanlık alanların azalmasının kene vakalarındaki artışı tetikleyebileceğini ifade etti.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
İstanbul’daki kene tutunması vakalarının arttığını belirten Dr. Uzun, “İstanbul’da son verilere göre 6-7 bin kişi kene tutunması nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurdu. Ancak İstanbul’da şu ana kadar KKKA bulaşmış bir vaka bildirilmedi,” dedi. Kene vücutta ne kadar az kalırsa, hastalık riski o kadar azalır. Dr. Uzun, keneyi fark eder etmez sağlık kuruluşuna başvurulamadığı durumlarda, kişinin kendisinin çıkarabileceğini belirtti. “Keneyi, tutunduğu yerden cımbızla veya peçeteyle nazikçe yukarı doğru çekerek çıkarabilirsiniz. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli şey, keneyi hoyratça çekmemek ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak” dedi.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Keneyi çıkarıp 10 gün boyunca ateş, halsizlik, karın ağrısı gibi belirtiler görüldüğünde, tekrar sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Dr. Uzun, erken tespitin tedavi sürecinde çok önemli olduğunu belirtti. Kenelerin erken fark edilmesi gerektiğine dikkat çeken Uzun, “Kene daha beslenmeden çıkarılmalıdır. Kan emmemişken kene çok daha rahat çıkar, çünkü vücuda tutunmuşken büyümez ve yayılma riski daha düşüktür,” şeklinde konuştu.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Yeşil alanlarda kapalı giysiler giyilmesini öneren Uzun, eve dönüldüğünde tüm vücudun kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Keneler genellikle bacaklara, kollara, kasık bölgesine ve koltuk altlarına tutunur. Ayrıca, kene kovucu losyonların etkili olmadığına dikkat çekti. Dr. Uzun, KKKA’nın özellikle kalp hastaları, şeker hastaları, kanser hastaları gibi kronik hastalığı olanlar ve çocuklar için daha fazla risk oluşturduğunu belirterek, şu anda KKKA’nın belirgin bir tedavisinin olmadığını ve sadece destek tedavisi uygulandığını söyledi.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
KKKA için henüz etkili bir aşı bulunmadığını belirten Uzun, virüsle mücadelede kullanılan bazı ilaçların tartışmalı olduğunu ve tedavi sürecinin destekleyici tedavi ile devam ettiğini ifade etti.
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”