Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Veysel Nijat Baş, çocuklarda artan obezite sorununu ele aldı. Son yıllarda özellikle pandemi sonrası çocukların daha az hareket ettiğini, sokakta oyun oynayan çocukların sayısının azaldığını belirten Baş, bu durumun kilo artışını beraberinde getirdiğini söyledi. “Eskiden bu kadar fazla kilolu çocuk görmüyorduk,” diyen Baş, günümüzde çocukların evde daha çok vakit geçirdiğini, dijital oyunlar ve bilgisayar başında harcadıkları zamanın arttığını vurguladı.
“Zorlama uzun dönemde kendini kontrol yeteneğini azalttığı gibi obezite riskini de artırır”/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Prof. Dr. Baş, fazla kilonun sadece estetik bir sorun olmadığını belirterek, “Özellikle Tip 2 diyabet, yani kiloya bağlı şeker hastalığı, daha önce çok nadir görülen bir durumken artık küçük yaşlarda bile karşımıza çıkıyor. Bunun ana nedeni hareketsizlik ve sağlıksız beslenmedir. Fast food, paketli gıdalar ve hazır ürünler obeziteyi tetikliyor,” ifadelerini kullandı.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Toplumdaki “bir dirhem et bin ayıbı örter” anlayışının çocuk sağlığına olumsuz etkilerini de dile getiren Baş, ailelerin çocuklarını bilinçsizce fazla yedirdiğini, bunun da çocukları obeziteye sürüklediğini söyledi. “Bazı aileler, çocuklarının kilosu normal olsa bile onları zayıf sanarak daha fazla yemek yemeleri gerektiğini savunuyorlar. Oysa çocuğun vücut kitle indeksi dikkate alınmalı ve normal sınırların üzerine çıkıldığında sağlık sorunları başlar,” diye ekledi.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Prof. Dr. Baş, sağlıklı gelişim için spor yapmanın ve dengeli beslenmenin önemine de vurgu yaparak, “Evlatlarımızı daha hareketli hale getirmeliyiz. Paketli ürünlerden kaçınmalı ve ev yemeklerine ağırlık verilmelidir. Sağlıklı bir nesil istiyorsak, çocuklarımızın normal kilolarda olması gerekiyor,” şeklinde önerilerde bulundu. Ayrıca, çocukluk döneminde obezitenin önlenmesinde anne sütünün rolüne de dikkat çeken Baş, “İlk 6 ay yalnızca anne sütü yeterlidir. Ek gıda verilmemelidir. 2 yaşına kadar anne sütü verilmesi, çocuğun fazla kilodan korunmasında önemli bir faktördür,” dedi.
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”